Familjen Guldögonsländor Chrysopidae tillhör ordningen nätvingar Neuroptera och omfattar 16 svenska arter. Gemensamt för nästan alla nätvingar, är de genomskinliga vingarna med ribbor som bildar vackra mönster.

Den uppmärksamme har goda chanser att se arten Chrysoperla carnea vid fönsterkarmarna så här års, yrvakna efter en vinterlång dvala. Nu på vårkanten är sländan brunaktigt färgad, och övergår först till sommaren till sin karaktäristiska grönsköna skrud. Carnea är den enda guldögonsländearten som övervintrar som vuxen och är just nu mycket lätta att artbestämma. Guldögonsländorna är annars mycket lika varandra, och för att skilja dem gäller det att lyssna på deras parningsläten!

Guldögonslända Chrysoperla carnea

Guldögonslända Chrysoperla carnea

Som larver är gulögonsländan ett riktigt rovdjur, vilket de kraftiga käkarna vittnar om. Den är omtyckt bland trädgårdsodlare, då den har en glupande aptit på bladlöss, och därför har fått det passande namnet bladluslejon. Bladluslejonen har en mycket sofistikerad jaktmetod. Genom att fästa döda bladlöss på kroppen, kan den obemärkt smyga sig på en bladluskoloni!

Guldögonslända Chrysoperla carneaDenna lilla gynnare kröp på fönstret i morse.

Primära källor:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

   
© 2012 Artsidan Suffusion theme by Sayontan Sinha