Så här i vårtider tenderar mycket att bli den första. Den första tofsvipan, den första snödroppen… Facebook överöses med kommentarer i den här kategorin, och jag älskar det! Här kommer mitt första kittlande vårtecken. En solande nässelfjäril Aglais urticae.

Nässelfjäril

Anledningen till att nässelfjärilen är en av våra tidigaste vårfjärilar, är att den övervintrar som adult (vuxen, fullutvecklad fjäril). Den övervintrar på skyddade platser hängandes upp och ner, som en liten fladdermus!

Nässelfjäril5

Se hur vackert de blå prickarna lyser!

  2 Responses to “Första nässelfjärilen”

  1. Hej,
    Såg en nässelfjäril 1 april (inget aprilskämt!) flög ner från taket , parkerade på altanen och sedan flög den ut över en snötäckt gräsmatta. Detta nordväst från Norrköping. Den måste ha övervintrat som utvecklad fjäril?!/Anita J

  2. Det stämmer! Nässelfjäril, citronfjäril, påfågelöga, vinbärsfuks och sorgmsantel övervintrar alla som utvecklade fjärilar.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

   
© 2012 Artsidan Suffusion theme by Sayontan Sinha