I flera dagar den här fjärilen gäckat mig. Stor och mörk har den fladdrat i en väldig fart runt tomten utan att jag har fått tag på den. Men i dag så!

Det visade sig vara en vitgräsfjäril Lasiommata maera. Arten är snarlik berggräsfjärilen Lasiommata petropolitana och de skiljs lättast genom att studera framvingarnas ovansidor där berggräsfjärilen utmärker sig med mörka tvärstrimmor. Med lite fantasi ser det ut som trappsteg, och trappsteg är ju bra att ha när man bestiger berg- ett minneknep som fungerar för mig!

Tyvärr vet jag inga bra karaktärer som syns på den här bilden. Är det någon som vet hur man skiljer vitgräsfjäril från berggräsfjäril på undersidan av vingarna?

  5 Responses to “Vitgräsfjäril – äntligen i min håv”

 1. underbara inlägg med fantastiska och intressanta bilder 🙂 jag måste nog leta mej till ett vattendrag med håven och se vad man kan hitta.
  Mycket intressant att läsa dina inlägg och jag lär mej otroligt mycket.

  sonen ska bli norrlänning så den 1 aug. bär det av norrut så det är lite att stå i men vila ett par veckor innan inflyttning av nya lägenheten. 🙂

  ha en skön kväll

 2. Flott bildet av den også så gøy når den endelig får tag på den.

 3. Tack!

 4. Roligt att höra! Vart i Norrland bär det i väg?

 5. Vacker bild på Vitgräsfjäril. Denna art kan vara svår att få på bild. Det är nästan att den känner på sig när man trycker av kameran och vips så har den flyget iväg.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

   
© 2012 Artsidan Suffusion theme by Sayontan Sinha