Om Artsidan
Hej och välkommen till Artsidan!
Artsidan är en naturblogg med fokus på arter och biologisk mångfald i Sverige. Här delar jag med mig av mina artfynd och ger artrelaterade tips. Jag vill att Artsidan skall vara intressant för såväl den allmänt naturintresserade, som den inbitna artkryssaren. Framförallt är min förhoppning att min passion för naturens små underverk skall lysa genom i mina blogginlägg.
Alla foton är tagna av mig om inget annat anges. Vill du använda en bild, vill jag först bli tillfrågad.
Om du har några frågor eller kommentarer om Artsidan, eller om arter och biologisk mångfald i största allmänhet, får du gärna kontakta mig i kommentarsfältet eller på mejladressen info@artsidan.se
Hälsningar
Sofia Lundell, biolog och skribent.
Foto: Eva Lundell
32 Comments
Anna Karin Bylund
Wow Sofia, vilken fin hemsida! Du skriver så härligt och tar jättefina bilder! Va spännande att du ansökt om att få illustrera … vad det nu var … =) Fick du “jobbet”?
Kram
Sofia Lundell
Tack så mycket! Sista datum för offertinlämnande var i fredags så jag antar att beskedet kommer snart. Om jag får uppdraget kommer du att få veta, var så säker 😉
anki
Underbara bilder 🙂 helt i min smak, älskar ödlor, tror det var en sandödla som jag tog från myrorna häromdagen, tyvärr var den redan död så dom fick tillbaka den 🙂
intressant fakta…
ha en skön dag
kristin larsson
Hej Sofia!
Underbar o vacker blogg du har:)
Jag skall försöka lägga upp den på min vägg så att fler hittar den.
Stor kram till dig<3
Kristin
Sofia Lundell
Tack så mycket Kristin! Kram <3
Carolin
Vilken fantastiskt fin hemsida Sofia!
Otroligt fina foton och ditt alltid så pedagogiska sätt att förklara och visa karaktärer och egenskaper hos olika arter. Här kan man lära sig mycket.
Kasplina Berggren
Hej Sofia!
Underbar sida – som jag just hittade till när jag sökte efter kamhornad knäppare. Tack för denna sida – du är skicklig!!!
Jag lade just in detta på facebook:
“Vill tipsa om denna fantastiska sida! Den är vacker med poetiska bilder, vetenskaplig och folklig. Mycket skickligt gjort att få in detta in och samma sida!!!”
Gunilla Rech
Får jag publicera en bild från artsidan i tidningen Corren kostnadsfritt? Vem är fotografen av hästiglarna?
Mvh
Gunilla Rech
Corren
Mjölby
Leon Casserfelt
Hej,
Jag heter Leon och är snart 8 år. Idag hittade jag en skalbagge i skogen som jag undrar vad det är för någon sort. Min mamma har fotograferat den. Vad äter skalbaggar?
Hejdå,
Leon
Carolin
Här finns en till klok och inspirerande tjej:
vildhjärta.se
Och här kan man betrakta en del av hennes alster:
http://www.enkopingskonstforening.com/Bildspel/maria%20westerberg/index.html
Monica Ögren
Hej Sofia. Blir lika glad varje gång jag ser dig! Minns dig allt från folkhögskolan. Hur har du det. Du får gärna höra av dig! Skulle vara trevligt att få träffa dig, om du är på Västkusten nångång. Kram Monica husmor
Erika Ödmark
Hej! Jag heter Erika och bor i dalarna. Varje år slår vi våran äng. I år surrar 1000 tals gyllenbruna skalbaggar på ängen. Har aldrig sett dessa. Kan du hjälpa mej att se vad det är för skalbaggar? Kan jag skicka dej foto?
Mvh Erika.
Klas Ancker
Hej Sofia!
Vilka fina bilder du tar!
Har du tagit alla själv?
Sofia Lundell
Tack! Vad roligt att du tycker det! När det inte står någon fotograf utskriven är det jag som har tagit dem.
Elise Sörgaard
Tack för bra initiativ och fina blider!
Sofia Lundell
Tack så mycket!
Helena Lilja
Hej Sofia, det var längesen!
Hittade till denna sidan idag efter sökning på violett geleskål.
Vilken jättefin sida du har och så mycket intressant att läsa!! 🙂
Anna Pielach
Jag har precis upptäkt den har sidan och vilken underbar resurs! Det här är erfarenhetsbaserad kunskap som man inte hittar i någon bok. Tack!
Sofia Lundell
Hej,kul att du hittat hit och stort tack för dina uppmuntrande ord! Mvh Sofia
Sofia Lundell
Hej Helena! Kul att du hittade hit och vill läsa. Allt gott! Hälsningar Sofia
Sofia Lundell
Tack för att du läste och dina uppmuntrande ord! 😊.
Sofia Lundell
Hej Monica! Tack för dina uppmuntrande ord. Jag har det bra och det vore väldigt roligt att få till en träff. Min mor bor i Fjällbacka som jag besöker ett par gånger per år, inte så långt bort med andra ord. Kram!
Martin Berg
Hej Sofia!
Vilken fantastisk hemsida du har! Jag snubblade in på din hemsida av en slump då jag sökte på vedtrappmossa. Jag är naturvårdsbiolog och trots att jag hållit på länge så har jag lärt mig massor på din sida. Riktigt inspirerande läsning!
Sofia Lundell
Vad glad jag blir! Tack Martin för dina uppmuntrande ord. Mvh Sofia
Olof
Hej!
Jag tror jag fotat myskbock som flög in i min blågrå metalliclackade bil när jag släppte den. Varför?
Hur skickar jag foton till dig?
Sofia Lundell
Hej!
Jag vet inte varför din myskbock flög in i din bil. Dykarbaggar och andra insekter som söker sig till vatten kan missta metallicglänsande föremål som vatten, men myskbocken vill hålla sig på land. Om du vill skicka foton kan du skicka till denna adress: info@artsidan.se
Rikard
Hej vilken fin sida du har här.
Jag undrar om jag skulle kunna få använda en av era bilder på Knärot? Det är till bild för ett evenemang vi har på Naturskyddsföreningen i Vetlanda.
Mvh Rikard
Emma Book
Hej!
Tack för bloggen! Min familj och jag gick idag i en granskog vid en bäck nära oss och jag ville veta vad den vackra, intensivt gröna mossan hette som täckte marken och gav hela bäckravinen ett spännande ljus. På Artsidan fann jag att det måste vara husmossa. Tack för informationen!
Hälsningar Emma
Åsa
Hej Sofia! Hittade din sidan när jag sökte på nätet efter vad det var för jättestor fjäril som jag hade hittat i mitt växthus, död tyvärr. Fick veta att det var en skymningssvärmare, har aldrig sett en sån förut! Jag bor i Jämtland och den här sommaren har jag också sett en annan stor vacker fjäril som jag heller aldrig sett förut, nämligen en dagfjärilsmätare. Den hade satt sig på staketet till farstukvisten och lyste så vackert grön. Är det här 2 fjärilar som man kan förväntas se i nordöstra Jämtland där jag bor? Försöker fylla min trädgård med enbart växter som lockar till sig fjärilar, bin o humlor och det är ren och skär lycka att gå runt och se, och höra, alla insekter.
Monica Svensson
Hej Sofia!
Jag blir så glad av att titta på Artsidan. Säsongen är supertidig här.
Har varit ute och hittat mängder av kantareller, men nu verkar också sopparna ta fart. Har inte varit i skogar där de finaste svamparna finns, men igår på matsvampsplockning hittade jag en större plätt med jättefin knärot i full blom.
Kram
Monica
Sofia Lundell
Hej Monica
Tack för dina ord! Du har lärt mig så mycket, särskilt när jag var ny på svamp.
Önskar dig en underbar svamphöst.
Kram
Sofia Lundell
Hej Åsa
Så roligt att du gör din trädgård insektsvänlig! Det ger verkligen mycket tillbaka, som du skriver. Angående dina fjärilsfynd, har jag kollat på artfakta.se för att bilda mig en uppfattning om hur vanliga de är. 55 fynd av dagfjärilsmätaren är rapporterade på Artportalen i Jämtland. Artportalen är en databas dit både myndigheter, företag och privatpersoner kan rapportera sina artfynd, och de presenteras på artfakta.se
Angående skymingssvärmaren så finns det flera arter av den fjärilen. Men den arten som jag tror att du avser är den brunsprötade skymningssvärmaren. Av den finns 79 registrerade fynd i artportalen som visas på artfakta.
Min bedömning är att båda dina fjärilar är väl representerade i Jämtland, och säkert även i de nord östra delarna.
Allt gott!