Apropå kärnkraft
Jag har ett fint blomsterminne kopplat till kärnkraftsverket i Oskarshamn, vilket känns absurt med tanke på den dramatiska utvecklingen i Japan.
Det var i samband med sommarens Botanikdagar, som vi botaniserade på artificiella grusåsar bara några hundra meter från kärnkraftverket. Solen stekte och den ljusreflekterade miljön krävde solglasögon för att undvika spänningshuvudvärk. (Eller var det inbillad strålningshuvudvärk som kom smygande?).
Under det korta besöket fick jag se två efterlängtade drömarter, några bonusarter som jag aldrig tidigare hade sett men som jag heller inte har längtat efter, och flera kära återseenden.
Kärnkraftverket i Oskarshamn- En udda plats för biologisk mångfald?
Äntligen! Ända sedan jag köpte min flora för 11 år sedan, har jag längtat efter att få se klipplin Linum austriacum.
Även rosenkronill Securigera varia var en drömart. Den var dock lite blekare än vad jag föreställt mig.
Styv fingerört Potentilla recta var en trevlig bonusart.
Aldrig att jag tröttnar på denna fantastiska blomma! Blåeld Echium vulgare var ett kärt återseende.
2 Comments
Claes
Hej Sofia!
Jag höll på med dykning ett tag och det var väldigt mycket snack om att man skulle åka till Oskarshamn vintertid för att dyka. Tydligen ska det varma vattnet som kyler reaktorn ge ett stor variation av både växter och djur…
Vet inte om det stämmer men det känns så=)
/Claes
Sofia Lundell
Det stämmer alldeles säkert! Det skulle vara intressant att läsa mer om det, om det handlar om helt nya marina arter eller bara nya nischer för inhemska djur och växter. Kanske kan området till och med användas som referens till ett kommande varmare klimat? Spännande 🙂