Mossor

Rosettmossor med Mossornas vänner

I helgen befann sig ett 20-tal personer i Dalsland, krypandes på stubbåkrar och spanandes i klippbranter, med syfte att hitta rosettmossor Riccia sp. Jag var en av de lyckliga i leran som fått plats på Mossornas vänners mosskurs. Mossornas vänner är en finfin förening för den som har ett mossintresse.

Rosettmossor är plattade mossor som växer utifrån en mittpunkt och därmed bildar små rosetter (med betoning på små!). I Sverige har 13 arter av rosettmossor påträffats. Under kursen hittade vi en handfull arter, från rosettmossa Riccia sorocarpa som hittas på var och varannan lerig-sandig åker till dvärgrosettmossa R. warnstorfii som är otroligt sällsynt.

Vill du lära känna igen olika arter av rosettmossor rekommenderas det att först få koll på den vanliga art som rätt och slätt heter rosettmossa R. sorocarpa. Som bilden visar, är de blågröna i färgen och har en smal skåra genom loberna. I hög förstoring syns också en antydan till genomskinlig lobkant.
I en stubbåker som denna hittade vi massor av de minimala rosettmossorna R. sorocarpa.
Flera av våra rosettmossor kräver mer exklusiva miljöer än stubbåkrar. Som här; en basisk, solbelyst klippbrant som sluttar ned mot en sjö. Den berömda rosettmosslokalen gick skämtsamt under namnet “rosettmosshimlen” ibland oss.
Dvärgrosettmossa Riccia warnstorfii är en stark hotad mossa som växer på kala jordfläckar. Det är av yttersta vikt att dessa fläckar inte växer igen! Tyvärr såg vi tecken på just detta i “rosettmosshimlen”.
Hår- rosettmossa Riccia ciliata är listad som sårbar (VU) på rödlistan. Den blev en favorit hos mig av den anledningen att den var lätt att känna igen på de långa, vita håren.
Strandrosettmossa Riccia bifurca, ytterligare en exklusiv rosettmossa i “rosettmosshimlen”. Denna är nära hotad (NT) på rödlistan.

På kursen fick vi också lära oss lite rosettmossekologi. Rosettmossor sprider sig med sporer, som de flesta andra mossor. Du har säkert sett en mossa med sporkapslar någon gång. De är små sporbehållare som sitter på höga skaft. Rosettmossor saknar dessa sporkapslar. I stället bildas rosettmossornas förhållandevis stora och klumpiga sporer inuti bålen och blottas först då rosettmossan blir gammal och trasas sönder. Spridning sker då i stor utsträckning av förbipasserande djur och fåglar.

Biolog och skribent på Artsidan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *