Svampar

Svamplycka

Violett fingersvamp Clavaria zollingeri
Violett fingersvamp Clavaria zollingeri

Svamp är så mycket mer än champinjoner och kantareller. Svamp är regnbågens alla färger, smått och stort, vackert och äckligt. Gemensamt för de svampar som fångar mitt intresse är att de är små, oansenliga och svåra att artbestämma, vilket ibland är mycket frustrerande! Violett fingersvamp Clavaria zollingeri är dock en favorit som är lätt att känna igen. Den växer sällsynt i magra gräsmarker.

Biolog och skribent på Artsidan.se

5 Comments

 • anki

  Underbar vacker svamp, aldrig hört talas om eller sett överhuvutaget 🙂 så intressant att gå in här, jag lär mej något varje gång.

  🙂 ha en skön dag

 • staffan

  Hej! Nyfiken mer på den violetta fingersvampen.. Hittade en hel koloni utav dom när jag klippte gräset på sommarstugan.googlade runt men blev inte så mycket klokare. Tacksam för all info.
  Mvh. Staffan

 • Sofia Lundell

  Hej Staffan! Vilket fint fynd du har gjort på tomten! Violett fingersvamp är som sagt mycket sällsynt. På artportalen hittar jag bara 188 registrerade fyndplatser i hela Sverige och tyvärr minskar populationen i den grad att svampen kvalar in på rödlistan (hotkategori VU, Sårbar).

  Din gräsmatta har säkert en bakgrund som slåtteräng eller betesmark och det är viktigt att den förblir ogödslad för både florans och fungans skull. Passa på att kika på gräsmattan nu när hösten kommer. Troligen har du fler sällsynta ängssvampar.

  Mer information hittar du på ArtDatabankens artfaktablad om violett fingersvamp: http://www.artfakta.se/Artfaktablad/Clavaria_Zollingeri_365.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *