Övrigt krypande och slingrande

Harmlösa hästiglar

Javisst finns det blodiglar i Sverige!

Men de är ytterst sällsynta, så turen (eller oturen) att träffa på dessa blodsugare är ytterst liten. Vad som däremot finns i var och varannan sjö är de harmlösa hästiglarna Haemopis sanguisuga. Hästiglarnas föda består av små vattendjur som de slukar hela.

sugande iglar

Jag och Yvonne hittade massor av hästiglar i går. När de förflyttade sig och sög sig fast lite varstans, upptäckte jag att de hade en sugpropp i både fram- och bakänden. Jag blev också helt förbluffad över deras förmåga att töja ut sin kropp till mer än den dubbla längden!

hästigel

Precis som daggmasken tillhör iglarna ringmaskarna, fylum Annelida. Det som kännetecknar ringmaskar är bland annat att kroppen består av ringlika segment, vilka tydligt framgår på hästigeln.

puss

Hästigeln är hermafrodit, alltså tvåkönad, men för att det skall bli nya iglisar måste parning ändå ske. Föräldern lägger sedan sin slemmiga äggkokong vid vattenbrynet i mitten av sommaren. Kanske var det därför vi hittade så många av dem i strandkanten?

Biolog och skribent på Artsidan.se

4 Comments

 • Raina Medelius

  Hej!

  Jag undrar om vi kan få använda din bild härovan på hästiglar som slingrar på en handflata? Vi skulle då ha den till vår webbsida.

  Hälsningar från Raina Medelius
  P4 Östergötland i Sveriges Radio
  011-495 42 37
  011-495 41 00(växel)

 • Ingela

  Kul jag är uppfödd med dessa i hela uppväxten badandes ihop med oss i sjön. Slavar livrädda för blodiglarna så vi var nöjda då fick vi bada ifred.
  Delade detta på min fb. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *