Personligt

Otrogen med fjärilar

När fjärilen lockar mer än växten den sitter på.

Eftersom jag har hållit på med botanik så länge, är det som att jag har någon slags lojalitet till den. Växterna förtjänar all min uppmärksamhet och jag har ju identifierat mig som botaniker i många år. Men så dök insekterna upp i mitt liv!

Att få se en ny fjärilsart är den ultimata lyckan. Spänningen ligger i att jag i så liten mån kan påverka själv vilken fjäril som skall dyka upp. Allt beror på miljön, vädret, och inte minst SLUMPEN och TUREN att vara där på rätt plats och vid rätt tidpunkt. Sedan skall den ju fångas också!

Ta skogspärlemorfjärilen som exempel. Den flyger högt upp i luften, studsande och snabbt. För inte tala om den speedade makaonfjärilen. Snacka om jaktmoment och utmaning!

Växterna står där det står. Praktisk men lite tråkigt. Jag kan knappt tro att jag skriver detta. Jag känner mig otrogen!

Biolog och skribent på Artsidan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *