Exkursioner & Arrangemang,  Kärlväxter

Kvällsexkursion med bergviol

Bergviol

Under dagens exkursion till Billberget med Medelpads botaniska förening, fick jag äntligen se den sällsynta bergviolen Viola collina. Även om bergviol är den viol som blommar allra tidigast, hade jag mina tvivel om att få se den eftersom det fortfarande låg snö kvar i skogen. Men vid bergets fot hade en liten rasbrant värmts upp tillräckligt av solen för att väcka de små violbuketterna till liv. Jag fick då tillfälle att noga studera bergviolens karaktärer som skiljer den från den snarlika buskviolen Viola hirta. Bland annat har bergviolen långfransade stipler och djup inskärning vid basen på de hjärlika bladen. Blommorna, som bara var någon centimeter stora, var blekvioletta och doftade ljuvligt. Väldoften uppskattas säkerligen också av nyvakna humlor och flugor som är bergviolens pollinatörer.

Bergviolen, som är både fridlyst och rödlistad, har sin Svenska utbredning nästan enbart i Medelpad, med koncentration kring Sundsvall. Det var också i Sundsvall bergviolen hittades för första gången av Lars Levi Laestadius 1824. När arten beskrevs blev Sundsvallsviol det naturliga namnet, ett namn som fortfarande används lokalt vid sidan om dagens korrekta namn, bergviol.

Biolog och skribent på Artsidan.se

One Comment

  • anki

    Intressanta inlägg du har lagt in här på senare tid. Har varit lite frånvarande på sistone både på bloggen och här på nätet men hoppas kunna vara lite mer aktiv här nu. 🙂

    Blommor har jag svårt att se skillnad på, särskilt violerna som ser så lika ut 🙂 tur att din sida finns så man kan gå in här och läsa.

    ha en skön helg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *