Insekter

Liten fläckmätare

Liten fläckmätare

Titta! Vad har vi här? Är det fågelskit, eller är det rentav en fjäril som imiterar skit för att komma undan fiender? Liten fläckmätare Lomaspilis marginata heter i varje fall den här luriga filuren. Oavsett om fjärilen ses mot ett mörkt underlag eller ett ljust, kommer fjärilens konturer att lösas upp.

Med ett vingspann på 22-25 mm, är fjärilen inte mycket större än en böna. Liten fläckmätare flyger på natten men ses även flyga dagtid då den lätt skräms upp ur sitt gömsle. Fjärilen är allmän, och fladdrar i hagar, skogsmarker och i trädgårdar i två generationer över sommaren. Larverna lever på asp och viden.

Liten fläckmätare

Biolog och skribent på Artsidan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *