Insekter

Makaonfjärilslarv

Makaonfjärilslarv i försvarsposition.

Under botanikdagarna i Västmanland stötte vi på ett antal makaonfjärilslarver Papilio machaon. En av dem hittades av en äldre man som höll den i en pinne så att alla kunde få fotografera den, däribland jag. Han berättade att det var denna larv som en gång hade väckt hans naturintresse som barn. Jag tror att varken barn eller vuxen kan motstå att fascineras av denna tjocka, marsipanfärgade larv som dessutom har ett hemligt försvarsvapen. När den blir retad reser den upp framkroppen och blottar ett orange organ på huvudet som avsöndrar en kväljande doft! I kombination med varningsfärgerna kan denna manöver skrämma den mest hungriga fiende. Skulle den trots detta bli tagen av en fågel, blir den snabbt släppt eftersom skinnet är mycket illasmakande.

Makaonfjärilslarven lever på olika flockblomstriga växter t ex  strätta Angelica sylvestris och kärrsilja Peucedanum palustre. När larven har förpuppat sig och sedan kläcks kommer den vackraste av fjärilar fram, den blekgula makaonfjärilen med svarta teckningar och röda skrämselögon.

Makaonfjärilslarv ätandes på värdväxten kärrsilja.

Biolog och skribent på Artsidan.se

One Comment

  • Amelie Wintzell

    Hej Sofia!
    Jag jobbar som kommunikatör på Länsstyrelsen i Västra Götaland och håller på med en naturguide där jag skriver om skyddade områden, bland annat Komosse. Jag skulle så gärna vilja använda ditt foto på “Makaonfjärilslarv ätandes på värdväxten kärrsilja” för att illustrera dessa arter i området. Du får gärna kontakta mig om detta om det skulle funka att få använda den och vad det i så fall skulle kosta. Naturguiden kommer vara gratis och tryckas en första omgång i 10 000 exemplar. Naturligtvis anger jag dig som fotograf.

    Hälsningar Amelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *