Insekter

Noshornsoxen – Sveriges egen noshörning

Visste du att vi har noshörningar i Sverige? Eller i alla fall noshornsoxar Sinodendron cylindricum, en skalbaggsart där hanen stoltserar med ett kraftigt horn på huvudet. Igår kväll när jag var på väg hem från en liten runda med fjärilshåven, höll jag på att trampa på en sådan liten noshornsoxe som påminner så om de stora hornprydda djuren på savannen. Det var på stigen mot vårat bostadsområde som går igenom ett lövskogsparti, som detta möte skedde. Miljön där tror jag är optimal för noshornsoxar, vars larver lever av murken lövved. Kanske hade min noshornsoxegrabb nyss kläckts fram och var på jakt efter en hona?

En noshornsoxegrabb med en profil som heter duga!

Eftersom det bara är hanen hos noshornsoxen som är hornprydd, misstänker jag att denna attiralj spelar roll i uppvaktningen av honor och används i styrkedemonstrationer gentemot konkurrerande hanar. Så fungerar det i alla fall hos noshornsoxens mer kända släkting, ekoxen. Både noshornsoxe och ekoxe tillhör familjen ekoxbaggar Lucanidae. Ekoxen är Europas största skalbagge som nästan kan bli en decimeter lång, medans noshornsoxen bara blir en dryg centimeter. Liten, men minst lika snygg tycker jag!

Uppifrån ser noshornsoxen ut som en svart liten cylinder. Det vetenskapliga artepitetet cylindricum syftar just på skalbaggens form.
På denna stig hittade jag noshornsoxen som är knuten till lövträdsmiljöer. Larverna äter av multnande lövved och de vuxna skalbaggarna lever av sav.

Biolog och skribent på Artsidan.se

2 Comments

  • Carl Andersson

    Häftigt! Den måste jag också försöka se någon gång.

    Hittade nyss din hemsida / blogg, och kul att du fortsätter göra inlägg ända sedan 2011!

    Mvh en 14 åring som gärna vill bli biolog

  • Sofia Lundell

    Hej! Vad roligt att du vill bli biolog och att du redan nu är så intresserad av arter och natur! Ha en fin sommar, och jag hoppas du också snart får stöta på noshornsoxen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *