Insekter

Björkvedbock – snyggaste långhorningen!

Det är inte var dag man får hålla en björkvedbock Saperda scalaris i sin hand! Det är helt klart en av Sveriges läckraste långhorningar och definitivt den snyggaste jag har haft närkontakt med.

Skalbaggen är svart i grunden men har färgade hår som ger den en gulgrön teckning.

Björkvedbock är en vanlig långhorning. I larvstadiet lever björkvedbocken under veden i många olika lövträd i både skogs- och odlingslandskap och förekommer även i fjällbjörkskogen. Larvutvecklingen tar ett till två år. Anledningen till att man sällan får se denna uppseendeväckande art beror på att den som fullbildad skalbagge främst är nattaktiv. Det händer ibland att larver av björkvedbock kommer in med brasved och kläcks inomhus.

Denna björkvedbock är troligen en hona eftersom antennerna är kortare än kroppen. Hanarnas antenner når ända till täckvingarnas slut när de hålls bakåt.
Tjena! Såhär söt är jag med mina stora ögon och långa antenner!

Biolog och skribent på Artsidan.se

One Comment

  • Karin Lindgren Jeppsson

    Hej!
    Jag hittade den här sidan när jag ville läsa mer om den märkliga insekt som flyger omkring inomhus mitt i vintern (idag är den 2/2). Via Google Lens identifierade vi den som en av björkvedbock. De senaste dagarna har vi stött på minst tre stycken. De måste ha kommit in via brasveden, som huvudsakligen består av ett gammalt äppelträd.
    Mvh
    Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *