Insekter

Färger och mönster i nattens fjärilsfångst

Jag vill så gärna visa några glimtar ur den underbara värld som jag får ta del av varje morgon när jag vittjar min ljusfälla för nattfjärilar. I morse hittade jag tre olika arter av fältmätare. Varje fältmätare med sin egen unika kombination av mönster och färger.

Gräsgrön fältmätare

Först ut är gräsgrön fältmätare Colostygia pectinataria. Det är en vanlig art som finns i hela Sverige utom i fjälltrakterna. Gräsgrön fältmätare är tydligt grönfärgad som nykläckt fjäril. Även om den gröna färgen snabbt bleknar under fjärilens korta livstid, kan man känna igen den på de vita, vågiga tvärlinjerna som i framvingarnas framkant möter de typiska svarta fläckarna.

Citrongul fältmätare

När jag fick se den citrongula fältmätaren Cidaria fulvata bland äggkartongerna i fällan, drog jag efter andan. Den var så vacker i sin varma, gula färg med det bruna tvärbandet över vingarna. Citrongul fältmätare är en vanlig art i nästan hela Sverige. Larverna lever på rosor, vilket lyckligtvis grannen har gott om!

Ögonfläckad fältmätare

Sist ut är ögonfläckad fältmätare Cosmorhoe ocellata. Här imponerar det kontrastrika mönstret snarare än färgerna i sig. Över de lysande vita vingarna går ett mörkt tvärband och vid framvingarnas bakkant syns det svarta “ögonfläckarna” som gett arten dess namn. Även denna fältmätare är vanlig i stora delar av Sverige utom i fjälltrakterna. Larverna lever på måror.

Biolog och skribent på Artsidan.se

2 Comments

 • Evelyn

  Hej! Vilka fantastiska foton på nattfjärilarna! Jag fascineras av och fotograferar gärna fjärilar. Har hitintills fotograferat dagfjärilar. Vill gärna kika närmare även på nattfjärilarna (och självklart släppa ut dem i det fria efter foto). Jag har byggt en ljusfälla men de enstaka som varit i flyger ut igen. Kanske är min ljusfälla ingen bra variant. Vilken typ av ljusfälla har du? Hur länge ska den vara tänd? Hela natten? Vittjar du på morgonen?
  Skulle bli så tacksam och glad om du vill dela med dig med din erfarenhet 🦋
  Bästa hälsningar Evelyn

 • Sofia Lundell

  Hej Evelyn! Vad roligt att du också har hittat till fjärilarnas underbara värld. Jag använder en så kallad heath trap från Watkins & Doncaster. Jag importerade den från Storbritannien när landet fortfarande var med i EU. Sedan en kort tid tillbaka så är Naturbutiken återförsäljare av just den här fällan. Länk hittar du här: https://www.naturbutiken.se/sv/articles/2.326.11675/ljusfalla-batteri-watkins-doncaster-12v6w
  Den fälla som jag har, är jag mycket nöjd med. Jag ställer upp den på kvällen och med hjälp av en sensor så tänds den automatiskt vid mörkrets inbrott och släcker sig när det blir ljust. För mig som är kvällstrött är detta en jättebra lösning så jag kan vittja fällan i lugn och ro på morgonen.
  Lycka till och hör gärna av dig igen vid frågor!
  Hälsningar
  Sofia Lundell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *