Svampar

Gelétratting – Tillsätt bara socker?

Här gäller det att se upp var man sätter fötterna!

Mera rosa svamp från Tierps elljuspår i skogen! Den här gången är det gelétratting Tremiscus helvelloides som överraskar med att dyka upp mitt i grusspåret. De ser ut som de heter, trattar eller tungor med gelékonsistens. Även denna art är för mig en önskeart. Den är ju så snygg!

Här räcks det ut en tunga av gelétratting!
Eftersom gelétratting kan användas i sallader, kanske de också kan paneras i socker?
Naturens eget gelégodis!

I min svampbok Svampar- En fälthandbok kan jag läsa att gelétrattingen är sällsynt men gynnas av kalk i marken. Lokalt är den vanligare, t ex i Jämtland eller på Gotland där marken är kalkrik. Det står också att svampen är smak- och luktlös men att den kan användas i sallader(!). Tyvärr är jag inte tillräckligt äventyrlig för att prova.

Biolog och skribent på Artsidan.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.