Artsidan tipsar,  Insekter,  Kärlväxter

Släpp upp!

Vilken rikedom det är att ha en blommande äng alldeles utanför ytterdörren! Hela förmiddagen har jag strosat bland gråfibblor, prästkragar och stora bestånd av stormåra och spanat på fjärilar, vildbin, blomflugor och blombockar. Det myllrar, kryper och fladdrar och jag får vara en del av detta fantastiska.

Det är andra sommaren nu som jag har släppt upp blommorna och låtit gräsklipparen stå. Men det har inte varit utan arbete. På våren har jag räfsat kvistar och fjolårslöv. I augusti har lien åkt fram och höet har vänts och torkats för att alla ängsblommor ska få fröa av sig och sedan har höet forslats bort. För det är så man traditionellt sköter en äng.

Om du inte är en ängsnörd som jag, eller helt enkelt har ett liv med många andra intressen eller måsten på sommaren, så förstår jag om det här med äng och ängsskötsel kan kännas övermäktigt. Mitt budskap till dig då är att testa att bara släppa upp en mindre del av gräsmattan. Släpp upp och se vad som händer!

När jag för några år sedan hade en ordinarie radhusträdgård i Tierps tätort hade jag inga förhoppningar om att få en traditionell blomsteräng när vi slutade klippa en kvadratmeter av vår gräsmatta. Jag hade inga förväntingar över huvud taget. Men det visade sig att bladrosetter av revsmörblomma låg där och lurade och snart lyste det av gula solar som lockade till sig pollinerare. Förutom olika arter av humlor minns jag särskilt glädjen i att hitta födosökande smörblommebi, ett sött litet vildbi som samlar pollen från just smörblommor.

Här skyltas avsikten med vårt “slarv” med att klippa gräsmattan när vi bodde i Tierps tätort. Pedagogiskt för både barn och vuxna.
Så här ser min ängsgräsmatta ut där jag bor idag. Just nu går den i vita färger. Vitklövern fullkomligt älskas av humlorna och härom dagen hittade jag ett väggsidenbi vilandes i en av prästkragarna som visas på bild. Hängmattan i bakgrunden får symbolisera vinsten med att slippa klippa gräset varje vecka.

Biolog och skribent på Artsidan.se

2 Comments

  • Laila Bissman

    I mitt bostadsområde som består av 30 hushåll är jag och min sambo de enda som inte ständigt klipper ner gräsmattan. Vi sparar öar där blommor kommer av sig själva. Förra sommaren kunde jag artbestämma 37 växter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *