Svampar

Bräkenskorpa

I höst har jag fått upp ögonen för bräkenskorpa Cryptomycina pteridis. Det är inget bakverk, utan en oansenlig svamp som växer på undersidan av bladen på örnbräken Pteridium aquilinum. Örnbräken är en knähög ormbunksväxt som känns igen på den långa stjälken i vars topp bladverket breder ut sig horisontellt.

I början av min jakt på bräkenskorpa vände jag på örnbräkenblad på måfå. Nu har jag vässat blicken och kan så här på höstkanten känna igen det bruna, lite skrumpnande bladverket på håll. Det är lycka varje gång jag prickar rätt!

I ett hav av gröna, friska örnbräknar ser man är här en ö av ett 10-tal örnbräknar som avviker i utseende.
Det angripna bladverket är brunt och bladen har skrumpnat något. Det senare är en viktig detalj för att skilja blad med bräkenskorpa från blad som bara har vissnat naturligt inför den stundande vintern.
Att vända på ett blad av örnbräden med bräkenskorpa är en skönhetsupplevelse. Långsmala millimeterstora fruktkroppar bildar de mest fantastiska mönster!
Till våren kommer fruktkropparna spricka upp i längsgående slitsar och svampens sporer sprids för vinden redo att infektera nya örnbräkenplantor.

Biolog och skribent på Artsidan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *