Exkursioner & Arrangemang,  Insekter

Violettkantad guldvinge

Bråbygden bjöd inte bara på blommor och vackra vyer. Då jag var i full färd med att fotografiera den sträva nejlikroten Geum hispidum, nåddes jag av meddelandet att en violettkantad guldvinge Lycaena hippothoe hade synts till. Jag släppte genast vad hade för händerna och började jaga allt som rörde sig.

När gruppen långsamt började dra sig tillbaka mot bussen, vred det sig i magen av besvikelse över att ha missat den för mig så exklusiva fjärilen. Men så plötslig fick jag syn på en guldvinge. Mitt hjärta bultade när jag undersökte den försiktigt:

  • Violett anstrykning i vingspetsarna. Check!
  • Ljusa, något otydliga “halvmånar” innanför den orange ytterkanten på bakvingens undersida. Check!

Det var ingen tvekan om att det var den. I min håv hade jag ren och skär lycka, en violettkantad sådan.

Violettkantad guldvinge Lycaena hippothoe

Men så som ofta när det gäller fjärilar i jordbrukslandskapet, är violett guldvinge starkt minskande. Därför är den klassad som sårbar (VU) på rödlistan. Läs mer i ArtDatabankens Artfaktablad.

Biolog och skribent på Artsidan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *