Illustrationer

Tusch och akvarell

Jag har bestämt mig för att skicka in en offert för att illustrera den kommande boken “Sundsvalls Naturguide”. Med offerten skall ett arbetsprov på orkidén Jungfru Marie nycklar Dactylorhiza maculata skickas in.

Min bildteknik består i att först skissa upp bilden i blyerts, sedan att fylla i konturerna med en svart tuschpenna. Om bilden skall vara svartvit, skuggar jag också med tuschpennan, annars färgar jag med akvarell.

Håll tummarna att det går vägen!

Illustrationer

Ax

När min svärfar fick se bilden, frågade han lite nyfiket om det var en fantasiblomma jag hade målat. Men nej! Så här prickig och fin är Jungfru Marie nycklar, liksom många andra orkidéer. En teori är att prickarna stöter bort växtätare eftersom bladen ser ut att vara angripna av svamp eller insekter.

Svartvit

Biolog och skribent på Artsidan.se

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *