Insekter

Första nässelfjärilen

Så här i vårtider tenderar mycket att bli den första. Den första tofsvipan, den första snödroppen… Facebook överöses med kommentarer i den här kategorin, och jag älskar det! Här kommer mitt första kittlande vårtecken. En solande nässelfjäril Aglais urticae.

Nässelfjäril

Anledningen till att nässelfjärilen är en av våra tidigaste vårfjärilar, är att den övervintrar som adult (vuxen, fullutvecklad fjäril). Den övervintrar på skyddade platser hängandes upp och ner, som en liten fladdermus!

Nässelfjäril5

Se hur vackert de blå prickarna lyser!

Biolog och skribent på Artsidan.se

2 Comments

  • Anita Jansson

    Hej,
    Såg en nässelfjäril 1 april (inget aprilskämt!) flög ner från taket , parkerade på altanen och sedan flög den ut över en snötäckt gräsmatta. Detta nordväst från Norrköping. Den måste ha övervintrat som utvecklad fjäril?!/Anita J

  • Sofia Lundell

    Det stämmer! Nässelfjäril, citronfjäril, påfågelöga, vinbärsfuks och sorgmsantel övervintrar alla som utvecklade fjärilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *