Insekter

Bäckslända på snöpromenad

När jag såg denna lilla krabat komma vandrande över snön, var “snöslända” det första som flög igenom mitt huvud. Men efter att ha gjort några slagningar på nätet, insåg jag att den art som kallas snöslända tillhör näbbsländorna Mecoptera som är en ordning med näbbliknande mundelar, vilket min slända saknar.

Snöslända

Med hjälp av Åke Sandhalls bok Sländor, har jag genom uteslutningsmetoden kommit fram till att detta måste vara en av Sveriges ca 40 arter av bäcksländor.

När det gäller de insekter som vi kallar sländor, har vi sex ordningar att välja mellan: trollsländor Odonata, näbbsländor Mecoptera, dagsländor Ephemeroptera, nattsländor Trichoptera, nätvingar Neuroptera och bäcksländor Plecoptera. Trollslända och näbbslända är lätta att utesluta i detta fall. Dagsländor har bredare vingar som i vila hålls i hopslagna och uppsträckta över ryggen. Nattsländan har finhåriga, ogenomskinliga vingar och nätvingens vingar är tätt ribbade. Kvar blir då bäcksländan.

En bäcksländan känns igen på att vingarna ligger platt över ryggen eller går runt kroppen. Ofta ligger framvingarna omlott.

Snösländan

Bäcksländorna har sin starkaste tillväxtperiod under vinterhalvåret, och därför är en bäckslända på snöpromenad ingen ovanlig syn.

Precis som nätvingarna har bäcksländorna ett farcinerande parningsbeteende. Genom att slå med bakkroppen mot en gren eller ett löv, frambringas ett trummande läte som attraherar båda könen. Skall du artbestämma en bäckslända, gäller det lyssna till trummandet!

Biolog och skribent på Artsidan.se

5 Comments

 • anki

  Hör ormhalssländor dit också till de vi kallar sländor? Finns två arter av dom och jag är osäker på vilken av dom jag har fotat och har därför inte lagt ut dom på bloggen ännu.

  Ha en skön dag

 • Sofia Lundell

  Du har alldeles rätt! Vi kallar ju även ormhalssländor för sländor, även om ormhalssländor är en egen ordning liksom dagsländor, nattsländor, nätvingar osv. Ormhalssländorna fanns inte med i min sländebok. Undrar varför? Kanske står de långt ifrån de andra sländeordningarna? Skall kolla upp det där på Tree of life http://tolweb.org/tree/

 • Malin

  Hej! Det här är en nattslända – en av få som är aktiva på snö! Är bara 2-3 st av de 225 arter vi har i Sverige som beter sig på det sättet. Bäcksländorna är platta, lägger vingarna överlappande över ryggen och inte takställda som på nattsländorna. Rätt så många nattsländor har vingar som ser transparenta ut, speciellt om de är lite slitna.

  Mvh Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *