Reptiler och amfibier

En efterhängsen typ

Hanen av den vanliga paddan Bufo bufo är inte särskilt romantisk i sitt uppvaktande. Så fort han få fatt i en hona, kränger han sig upp på hennes rygg, tar ett bastant grepp bakom hennes framben, och håller i för allt han är värd!

Honan med sin börda, som ibland består av flera kärlekskranka hanar, letar upp lekvattnet för att lägga sina ägg. Och ja- det är samma vattendrag som hon själv föddes i!

Paddor i parning

Genom att koppla det här greppet, som för övrigt kallas amplexus, ökar hanen sina chanser att bli far till honans yngel och får dessutom skjuts på köpet.

Paddor

Vad honan tycker som det hela, kan vi bara gissa…

Biolog och skribent på Artsidan.se

5 Comments

 • anki

  Vilka härliga bilder! 🙂 Intressant fakta också, tur man inte blev padda och får en tung börda på ryggen. Snart börjar dom nog att komma fram här också, har många paddor här, mycket sur mark men oftast är dom uppe vid huset och här är det torrt som snus sommar tid.

  Dom har en förmåga att gömma sej i mina rabatter och skrämmer halvt ihjäl mej när jag ska rensa ogräs, dom kryper ner i jorden och ser ut som en stor jordknöl, så när dom börjar röra på sej så blir man rädd. 🙂

  ha en fin dag

 • Sofia Lundell

  Haha, ja det är mycket man kan blir skrämd av när man kryper i naturen 😉
  Fin dag på dig också!

 • anki

  hej där, jo ibland får hjärtat jobba när man blir skrämd. Bor i “skogen” kan man säga men med åkrar nedanför huset, skogen börjar ca 15 meter från huset.. 🙂

  nej har ingen kvicksilverlampa, jo den stora som lyser på gårdsplanen men den sitter högt upp på huset, hittar nattfjärilarna ute på altanen eller bron där vi har vanliga sparenergi lampor infällda i taket. 🙂 otroligt mycket såna här i år.

  ha en fin dag

 • Rolf

  Såg själv för ett tag sedan två hanar klängandes på en hona. Den hane som satt på honan försökte hela tiden sparka bort den andra hanen som ville till. Det var riktigt kul att se den andra försöka komma upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *