Insekter

Kamhornad knäppare

Kamhornad knäppare

Kamhornad knäppare Ctenicera pectinicornis är en art som årligen dyker upp hemma på ängen i slutet av maj. I flera dagar har jag gått och sneglat på smörbollarna där den brukar hålla till. Igår kväll fick jag äntligen se den, vilandes på en gullviva.

Kamhornad knäppare är lätt att känna igen på den metalliskt grönbruna färgen. Hanarna har dessutom imponerande kam-lika antenner, vilket har gett arten dess svenska namn. På antennerna sitter massor av hyperkänsliga kemoreceptorer vars funktion bland annat är att fånga upp honornas doftämnen.

Kamhornad knäppare

Vi har ett 90- tal knäppare i Sverige (familj Elateridae). Alla har det karaktäristiskt tillplattade och båtformade utseendet som framgår på bilderna.

Anledning till att denna skalbaggsfamilj kallas knäppare, är den katapultmekanism som utlöses då de hamnar på rygg. Genom att ta spjärn med mellankroppen mot bakkroppen kan de med ett ”knäpp” sprätta iväg och på så vis hamna på rätt köl igen!

Biolog och skribent på Artsidan.se

2 Comments

  • anki

    jaaa.. jag gillar kamhornad knäppare, så himla häftiga antenner på dom. 🙂 knäpparna sprätter iväg rejält högt, fara för ansiktet ibland..

    fina bilder och vacker gullviva ……. 🙂

    ha en skön kväll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *