Artsidan tipsar,  Insekter

Sista hjälpen

I våras tog jag den här bilden på en för mig alldeles okänd fluga. Efter att ha slagit i mina insektsböcker trodde jag mig veta att det var en marsmygga. För säkerhets skull skickade jag in bilden till Sveriges entomologiska förenings frågelåda där mina uppgifter behandlades av en flugexpert. Inom ett par veckor fick jag nedanstående svar. Snacka om service!

Dansfluga

Visst är lönnblommor alldeles fantastiskt vackra?

“Detta är en dansfluga av familjen Empididae med cirka 200 svenska arter. Denna tillhör släktet Empis med 37 svenska arter.  Arten på bilden är en hanne: stora ögon och relativt smala vingar; honorna har mindre ögon och stora breda vingplan. Det är helt riktigt att den ganska mycket liknar det som ibland kallas “marsmygga”, dvs en art av familjen hårmyggor, Bibionidae, och de uppträder båda på ett likartat sätt om våren stelt flygande av och an med hängande bakben. Dansflugor tillhör underordningen flugor bland tvåvingarna och hårmyggor tillhör underordningen myggor och man kan skilj dem åt på antennernas utseende. Myggor har mer eller mindre trådformade antenner med många segment. /Bildfrågan”

Det är skönt att veta att “sista hjälpen” aldrig är långt borta.

Biolog och skribent på Artsidan.se

One Comment

  • Miia Suhonen

    Hej
    En liten fråga angående dansflugorna. Lugnar de ner sig efter ett tag?;)
    Precis flyttat in i ett hus och här svärmar de för fullt just nu, inte jättehärligt när man vill njuta av milda maj-kvällar. Får vi räkna med att de har parningssäsong en längre period??
    Tacksam för svar, då jag inte hittar någon info om det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *