Insekter

Lövträdlöpare

Lövträdlöpare Rhagium mordax är en långhorning (familj Cerambycidae) som hittas i stort sett hela Sverige, och särskilt ofta hemma hos mig i Midskogsdalen. Jag vill gärna tro att det beror på alla högstubbar av björk och asp jag har skapat de senaste åren, för det är i nydöda lövträd som skalbaggens tvååriga larvutveckling sker.

De vuxna baggarna flyger under soliga dagar, vilar på trädstammar, parar sig och hämtar energi i form av nektar och pollen från vita blommor som hundkex Anthriscus sylvestrissträtta Angelica sylvestris, älggräs Filipendula ulmaria.

Lövträdlöpare

“Med mina fejkögon på ryggen kan jag skrämma bort vem som helst. Förutom den där fotografen.”

Lövträdlöpare

“Om jag spelar död kanske hon låter mig vara ifred”

Biolog och skribent på Artsidan.se

2 Comments

  • anki

    här har vi också många lövträdlöpare, samt barrträdlöpare också. Finns mycket gammal skog samt att det ligger träd här och där i skogarna. Själv har jag lagt ut stubbar på skogstomten just för att hjälpa skalbaggar att föröka sej eftersom en del är utrotningshotade, vi får väl se i framtiden om det hjälper något. 🙂

    ha en skön söndag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *