Insekter

Pollenkorgar!

Jag fick en så bra bild där humlans pollenkorgar syns, så jag tänkte jag skulle skriva lite om dessa. Pollenkorgar, eller pollenbyxor som de också kallas, är humlans förvaringsställe för pollen. Korgen består i styva hår som sitter längs de utplattade bakskenbenen. När humlan trampar runt i en blomma, samlas det pollen över hela kroppen som den kammar av sig med hjälp av benens hårkammar och fäster i pollenkorgarna. I bland kan man se humlorna sitta och surra i en blomma, för att med hjälp av vingarnas vibrationer få loss så mycket pollen som möjligt!

Hos humlorna är det bara de bobyggande honorna som samlar pollen. Alla sorters hanhumlor och honor av de de tjuvaktiga snylthumlorna, saknar därför pollenkorgar.

pollenkorgar

Inte nog med att en humla är flygtung- lasten kan väga lika mycket!

Biolog och skribent på Artsidan.se

2 Comments

  • anki

    Härligt att ha dej tillbaka här 🙂 Kan tipsa dej om en underbar bok som heter Humlor av Göran Holmström. (Om du inte redan har läst den). Underbara bilder och intressant text samt bestämningsnycklar finns i den.

    Intressant det här med humlor och pollenkorgar, otroligt att dom ens kan lyfta så tungt lastad. 🙂

    ha en skön helg och härligt att du är här……..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *