Exkursioner & Arrangemang,  Insekter

Stekelkurs med NEF

Nu har jag bestämt mig. Resten av mitt art- verksamma liv skall jag ägna åt bin, humlor och getingar!I alla fall är det så det känns efter gaddstekelkursen med NEF, Norrlands entomologiska förening.

Kursen var bara över helgen, men oj vad mycket jag fick lära mig om denna stora värld av småkryp.

stekelkurs

Sanddyner och grustag är optimala miljöer för bland annat bin, rov- och vägsteklar. Insektsvädret var på topp!

Stekelkurs

Kursledaren hade i förväg placerat ut insektsfällor som vi vittjade (plastbyttor till hälften fyllda av vatten med några doppar diskmedel i).

vitskål

Innehållet i fällorna lades i sprit, etiketterades efter konstens alla regler och blev eftermiddagens huvudbry vid stereolupparna.

stekelkurs

Med hjälp av ett 20-tal insektsböcker på allehanda språk, hjälptes vi åt att artbestämma gaddsteklarna. Jag bestämde bara sisådär 10 stycken, men var mäkta stolt ändå!

Biolog och skribent på Artsidan.se

2 Comments

  • anki

    Steklar är fascinerande men jisses så svåra att artbestämma. 🙂 Måste vara helt otroligt att titta på dom i mikroskåp och sen leta vad det är för art. Så många små detaljer som ska stämma och som man inte ser med vare sej blotta ögat eller med ett macro objektiv.

    ha en skön onsdag…….

  • Sofia Lundell

    Ja, verkligen. Har du någon stereolupp hemma? Jag köpte en som förstorar upp till 56x för några år sedan. Mitt livs bästa investering!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *