Insekter

Större frågeteckenbock

Större frågeteckenbock
Större frågeteckenbock är långhorningarnas tjuren Ferdinand. En stor del av dess vuxna liv ägnar de åt att äta på blommor.

Större frågeteckenbock Brachyta interrogationis är en robust, två centimeter lång långhorning med utstående ögon, och antenner som når halva täckvingarnas längd. De halmgula täckvingarna har svarta teckningar som man med lite fantasi kan få till två frågetecken. Själv har jag svårt att se dessa, men jag uppskattar att namngivaren har gjort att skalbaggen är lätt att minas, både till namn och utseende.

Större frågeteckenbock är långhorningarnas tjuren Ferdinand. En stor del av dess vuxna liv ägnar de åt att äta på blommor. Midsommarblomster Geranium sylvaticum spelar en central roll i den större frågeteckenbockens liv. Som larv lever den inne i rötterna, och när larven vuxit till sig kryper den ut och äter av rötterna utifrån. Larvutvecklingen tar 1-2 år innan förpuppning sker, också den i anslutning till rötterna. Den fullbildade långhorningen äter sedan gärna av midsommarblomsternas kronblad.

Vill man se större frågeteckenbock skall man i juni bege sig till en norrländsk skogsäng som är full av midsommarblomster. Insekten har nämligen i huvudsak en nordlig utbredning.

Biolog och skribent på Artsidan.se

2 Comments

 • anki

  Nu blir jag avundsjuk på dej, jag vill också fota en sån 🙂 Underbar bild.

  dålig vår och försommar här i år, kallt och regnigt,, eller så är det bara grå dagar..

  ha en skön dag

 • Carolin

  Vilka vackra bilder och vad mycket man får lära sig!

  Det är verkligen en häftig filur du beskriver. Och vilket roligt namn!! Förstår ju översättningen från latinet ( – “interrogation mark” på engelska), men på svenska blir ju namnet ännu roligare!

  Vår värld är fascinerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *