Svampar

Blek kantarell

Blek kantarell

I år deltog jag för första gången på Mykologiveckan som Sveriges Mykologiska Förening arrangerar varje år. Mykologiveckan hölls i det vackra landskapet Dalsland, och jag har nu många fina svampminnen därifrån. Bland annat fick jag se blek kantarell.

Blek kantarell Cantharellus pallens liknar på många sätt den vanliga kantarellen Cantharellus cibarius, men är större och ger ett knubbigare intryck än sin gracila, gyllengula systerart. Fot och hatt på blek kantarell är nästan vita och skapar en vacker kontrast till de något gulare åsarna. Denna färgkontrast mellan hatt och åsar, är ett bra kännetecken för arten. Men om man mot förmodan skulle plocka en blek kantarell i tron att det är en vanlig kantarell, är det ingen fara på taket. Även blek kantarell är ätlig och anses till och med vara en bättre matsvamp än kantarell!

Biolog och skribent på Artsidan.se

2 Comments

  • Horsta

    Blek kantarell är benvit och inte gul som på bilden. Det växer varje år vit/ blek kantarell en kilometer från min bostad och tyvärr blir det färre fyndplatser varje år i området då den försvinner i och med skogsavverkning. (även grå oätlig kantarell brukade finnas där, men nu helt borta). Den är precis som den tidiga gula kantarellen mer fast i “köttet” än de senare mörkgula höstkantarellerna, men oftast större i storlek än tidiga gula kantareller. Har hittat dessa i Juli och under sensommaren/hösten brukar dom vara uttorkade eller helt borta. Fyndplats: årligen i kanten av hasselbuskar nära mossig sumpmark. (Norra Östergötland)

    MVH/ Skattletarn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *