Svampar

Giftkremla

Giftkremla

Nu lyser giftkremlorna Russula emetica som små varningslampor i skogen. Den klarröda hatthuden, som går att dra av, står i skarp kontrast till de sköra vita skivorna och den bräckliga foten. Som namnet avslöjar är giftkremla ingen matsvamp, men särskilt giftig är den inte. På sin höjd drabbas man av illamående och mag-tarmbesvär vid förtäring.

Om man lägger en bit av giftkremlan mot tungan, känner man den brännande skarpa smaken som karaktäriserar alla oätliga eller giftiga kremlor. Är man säker på att man har plockat en kremla, kan man göra detta smaktest. En kremla som smakar sött och milt är ätlig och är fritt fram att tillaga.

Läs gärna mer om vad som kännetecknar en kremla på svampguiden.

Biolog och skribent på Artsidan.se

One Comment

  • Pia Sondell

    Har idag plockat å rensat en knallröd kremla som hatten gick att dra av. Den smakade inte skarpt. Kan den ändå vara giftig???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *