Svampar

Sottickor modell större

Genväg är senväg. I alla fall när man hittar maffiga sottickor!

För att komma fortare hem efter dagens skogspromenad, genade jag förbi ett uppväxande hygge bakom Tierps ridhus. Det resulterade i fynd av de största sottickorna Ischnoderma benzoinum jag någonsin sett!

Dessa stora sottickor uppvisade en fantastisk zonering i brunt och svart.

De vackert brunzonerade fruktkropparna dekorerade basen på en granhögstubbe och fick mig att stanna upp och förundras. Svamparna var alldeles ludna, vilket skvallrar om att det handlade om relativt färska fruktkroppar. Sotticka har ettåriga fruktkroppar och när de åldras så försvinner nämligen ludenheten och blottlägger den mörka krustan. De är så jag är van att se sottickor; svarta, kala, intorkade och växandes under någon förmultnande låga. Dagens gigantiska sottickor var därför för mig också de vackraste sottickor jag har sett på länge.

När sottickan åldras försvinner den finludna ytan som karaktäriserar de unga sottickorna. På bilden syns sottickans blottlagda krusta i form av en svart halvcirkel.
Här är en annan skönhet, sotsvart i färgen.
På tickans undersida syns mycket små rörmynningar. De utgör hymeniet, den fertila delen av tickan, som sprider sporer.

Biolog och skribent på Artsidan.se

One Comment

  • Vanja Leander

    Hej Sofia!
    Jag har letat efter dina kontaktuppgifter, men har inte lyckats. Hoppas på att kunna få kontakt på detta viset. Jag jobbar i firman Naturinformation AB och jag har varit med och producerat ett antal naturum runt i landet. Just nu jobbar jag med att förnya naturum Ånge. Jag är grafisk formgivare och letar nu bilder. Har hittat några fina och intressanta på din sida. Som för övrigt är himla fin. Om du skickar mig ett mail så kanske vi kan få kontakt om det är OK för dig.
    Bästa hälsningar
    Vanja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *