Spindeldjur

Skogskaparspindelns kokong

Får jag lov att presentera de sötaste av julgranskulor man kan träffa på i naturen? Här svajar skogskaparspindelns Ero furcata lilla kokong för vinden, enbart fästad i ett enbarr.

Det är skogskaparspindeln som har spunnit denna ytterst lilla kokong. Jämför storleken med enbären och förundras!

Denna spunna skapelse är vanlig att stöta på i skog och mark. Kanske har du som jag, beundrat de gyllengula silkestrådarna som bildar en vacker skyddsbubbla för nästa generation skogskaparspindlar.

Det var svårt att fota denna! Mitt tips är att söka på spindelns namn på Artfakta. Där finns det gott om bra bilder där man tydligt ser kokongens vackra konstruktion.

Den vuxna skogskaparspindeln är en predator på nätspindlar. Genom att besöka och vibrera i andra spindlars nät, lockas spindelnätägaren fram i tron att den har fått ett byte. Blixtsnabbt biter och förlamar skogskaparspindeln då sitt byte och suger sedan ut spindelns innanmäte.

I Sverige har vi två arter av kaparspindlar med detta beteende; skogskaparspindel Ero furcata och sumpkaparspindel Ero cambridgei.

Biolog och skribent på Artsidan.se

One Comment

  • Malin Bideby

    Hej!

    Jag heter Malin och arbetar på Örebro naturskola. Vi håller på att göra en utlåningslåda till förskolor och skolor som innehåller övningar i vinterekologi. Vi har bland annat med en övning om vilka småkryp som bor i en gran. Vi undrar om vi får kopiera och använda dessa 2 bilder på Skogskaparspindelns äggsäck (kokong)? Det vore toppen! Hoppas på snabbt svar. Har en skola som ska låna lådan nästa vecka och vi håller på att fixa det sista nu. Med vänlig hälsning Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *